Антропологени ресурсиАнтропогени ресурси

Најзначајнији антропогени ресурси на подручју ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СУРЧИН су: манастир Фенек, Златни крст-камен међаш, Музеј ваздухопловства, старе котобање породица Ковачевић и Вукасовић, као и бројне цркве (Св. Архангела Гаврила у Прогару, Св. Николе у Добановцима, Св. Петке у Сурчину, Пресветог Троиства-Римокатоличкa, Св. Саве у Бечмену, Св. Вазнесења у Јакову, Св. Параскеве у Бољевцима и Св. Јована Претече у Петровчићу).

 

            
                    

Манастир Фенек

                    Манастир Фенек је историјски и духовно најзначајније место у Доњем Срему. Припада групи Фрушкогорских манастира, иако је у Јакову, просторно дислоциран од осталих. Посвећен је светој мученици Параскеви, а у самом манастиру налази се честица мошти Св. Петке. Према народном предању манастир је саграђен у другој половини XV века а основали су га Стефан и Ангелина Бранковић. Нова црква подигнута је у периоду 1793-1797. и освештана је за време игумана Викентија Ракића који је написао историју манастира. Манастирска капела посвећена св. Петки сазидана је 1800. на месту старе, над бунаром за који се верује да га је саградила мати Ангелина Бранковић, за ову воду се у народу веровало да има чудотворна лековита дејства.
Крајем 18. и почетком 19. манастир Фенек је био у центру неколико историјских догађаја. У њему су се 1788. састали кнез Алекса Ненадовић и аустријски цар Јосиф II. После пропасти Првог српског устанка 1813. у њему су месец дана боравили вожд Карађорђе и његов син Алекса, о чему данас сведочи „Карађорђева соба“, која је отворена за посетиоце.
У Првом светском рату манастир је запаљен, а у Другом 1942. године готово сасвим разорен. Манастир је обнављан 1991. и сада је у потпуности обновљен, а о њему се брине мушко монаштво од 2006. године (баве се пољопривредом, пчеларством, одржавају виноград и сл. А у току је изградња винарије).
.
.
                
                
                    
                        Welcome to POLO                    
                
            
        

 

            
                    

Златни крст

                    Златни крст -на 400м од скретања за манастир налази се високи камени споменик правоугаоног облика, заобљен при врху, висине два метра и представља камен међаш манастирске земље. Постављен је 1747. године, а назив је добио према легенди да се домет турских топова, који су гађали Србе док су бежали од турског зулума преко Саве у Хабзбуршку монархију, завршавао управо на овом месту. Према предању, хоризонталу великог крста чиниле су живе руке које су га грлиле. Тако је, у периоду када је река Сава представљала границу између две моћне империје, турске и аустријске, овај камени споменик и међаш манастирског имања, добио митску улогу поставши симбол заштите и тиме и заслужио своје данашње име - Златни крст.
Манастир Фенек и Злазни крст спадају у културна добра од великог значаја.
.
                 
                
                    

                    
                
            
       
            
                    

Музеј ваздухопловства

                    Музеј ваздухопловства –предствља један од објеката градске архитектуре у Сурчину. Основан  је 1957. године и посетиоцима илуструје експонате од пионирског периода до модерног доба. По броју и вредности експоната сврстан је у десет водећих институција ове врсте у свету, а недавно је додат на листу међу 22 највреднија музеја Европе. У музеју се чува преко 200 ваздухоплова, 130 авио мотора, више радара, ракета, ваздухопловна опрема, преко 20.000 књига и техничке документације и
више од 200.000 фотографија. У склопу музеја налази се универзална биоскопска сала са 120 места, специјализована продавница сувенира, макета и ваздухопловне литературе. На изложби око зграде Музеја постављено је преко 50 типова оригиналних авиона, хидро авиона, хеликоптера и једрилица
.
.
                
                
                    
                        Welcome to POLO                    
                
            
        

 

            
                    

Наутичко село „Бисер“

                    Наутичко село „Бисер“- туристички комплекс од 16 модерних кућица на води које стоје у низу и изгледају као накит обале-савски бисери. Изграђено је у Бољевцима, на левој обали реке Саве, на 35  км узводно од Београда, и то је прво наутичко село у Србији. Идеално је место за излете, одмор, рекреацију, риболов, организацију тим билдинг-а... Посетиоцима су на располагању терени за одбојку, фудбал на песку, бициклистичка стаза, парк за најмлађе. На обали, наспрам Наутичког села налази се излетиште које заузима простор од 12 хектара шуме са масивним дрвећем.                                                          
Кућице су опремљене француским и појединачним лежајевима, купатилом са туш кабинама са масажерима, прилазном наткривеном терасом  и горњом терасом идеалном за сунчање; климатизоване су, а за хладне дане је обезбеђено грејање. „Бисер“ поседује и конгресну салу прилагођену за одржавање семинара, конференција, презентација и сл. Од посебног значаја  је пристан са везовима у којој посетиоци могу оставити своја пловила  на чување, чак и током целе године.

.
                
                
                    
                        Welcome to POLO                    
                
            
        
            
                    

Етно кућа „Стајков“

                    РЕТНО КУЋА „СТАЈКОВ“ –  етно галерија у Бољевцима, селу у које су се Срби населили око 1566. године, а Словаци пре око 250 година. „Од тада заједно живе, заједно се рађају и умиру“-каже Ђорђе Миловановић-Стајков који живот Срба и Словака успешно приказује у својој кући кроз сталну изложбу под називом „Бољевачка кућа са почетка XX века“. Експонати ове галерије представљају  „хронику паланачког живота“. Старе фотографије, традиционална одећа, везови, венчанице, девојачка спрема, посуђе, алати и радила, дела су Словака и Срба и приказују њихов заједнички живот с почетка прошлог века ( Словаци чине преко 30% становништва овог насеља). 
 Изложба у кући се састоји од две собе: српске и словачке, јер се ова два народа разликују управо у боји, фолклору и ношњи. Све остало што се може видети је заједничко-од кујне преко собе сеоских успомена, старе штале, шупе за одмор, котобање за кукуруз са алатом и амбара као старе авлије са ђермоми фуруном.
                                                     
            
        
            
                    

Етно кућа „Дацевић“

                   

                 
                
                                
        
            
                    

Винарија „Секулић

                    Винарија „Секулић“ – винарија у Сурчину, годинама производи вина на традиционалан начин на какав се производе вина у Срему, али са карактеристичним и врло пријатним мирисом и букеом. Вина су оточена од врхунских сорти грожђа- шардонеа, совињона и рајнског ризлинга, одгајаних у Срему на 45 степени географске ширине. У Винарији „Секулић“се рганизују  промоције и дегустације вина и ракије из сопственог подрума уз послужење( канапеи од белог домаћег хлеба намазаног машћу и алевом паприком, и хлеба намазаног сремачким сиром и посутог ситним чварцима). Све се то догађа  у врло пријатном етно комплексу са летњиковцем смештеним у сред винограда.
 
                 
                
                    
Welcome to POLO                    
                
            
        
            
                    

Салаш „Стремен“

                    Салаш „Стремен“ –аутентичан кутак сремачког амбијента, смештен у срцу Срема, на обронцима Јаковачке шуме. У склопу салаша се поред зоне шеталишта, парка за децу и баште под отвореним небом, налазе етно ресторан Стремен и Коњички клуб Стремен. Посетиоцима су осим боравка у природи, уживања у специјалитетима сремачке кухиње уз тамбураше, обуке јахања, шетње на коњићима за најмлађе, вожње фијакером и коњобусом, доступна и уживања на манифестацијама које салаш успешно организује из године у годину.